19 C
Tirana
Tuesday, July 7, 2020
Kreu Financë & Banka

Financë & Banka

Lajme dhe informacion rreth ceshtjeve financiare dhe bankave ne shqiperi dhe bote

Guvernatori i Bankës së Shqipërisë, Gent Sejko priti në një takim ambasadorin e ri të Austrisë në vendin tonë, Christian Steiner. Gjatë këtij takimi, Guvernatori Sejko i shprehu falënderimet Ambasadorit të Austrisë në Shqipëri për marrëdhëniet e mira, të cilat i kanë karakterizuar edhe në të kaluarën e hershme dy...
Shqipëria ka mbyllur daljen e saj të katërt në tregjet e kapitalit duke emetuar me sukses një Eurobond me vlerë 650 milionë euro, me kupon 3.5% dhe me normë interesi të tregtimit 3.625%. Eurobondi ka një afat 7-vjeçar. Ministrja e Financave dhe Ekonomisë, Anila Denaj gjatë një konference të përbashkët...
Drejtori i Përgjithshëm Ekzekutiv i Autoritetit të Mbikëqyrjes Financiare, Z. Ervin Mete, zhvilloi  një takim me drejtuesit e shoqërive të sigurimit. Në takim u diskutua mbi ecurinë e tregut të sigurimeve, në veçanti për efektet e pandemisë COVID-19 dhe procesin e dëmshpërblimit pas dy tërmeteve të vitit të kaluar. Z....
Këshilli Mbikëqyrës i Bankës së Shqipërisë miratoi në mbledhjen e fundit, rregulloret “Për funksionimin e sistemit të klerimit të pagesave me vlerë të vogël – AECH” dhe “Për funksionimin e sistemit të pagesave ndërbankare me vlerë të madhe – AIPS”. Rregulloret parashikojnë heqjen e tarifave për bankat për urdhër transfertat...
Republika e Maqedonisë së Veriut  lëshoi Eurobondin  e shtatë në vlerë prej 700 milionë Euro. Afati i Eurobondit  është 6 vjet, ndërsa shkalla e interesit për të cilën është lëshuar është 3.675%, që është interesi i dytë më i ulët menjëherë pas Eurobondit  të lëshuar në vitin 2018. Kjo...
Këshilli Mbikëqyrës i Bankës së Shqipërisë në mbledhjen e fundit ka vendosur miratimin e shtypjes së kartëmonedhave shqiptare me kurs ligjor, me prerje 500 lekë dhe 2000 lekë. Si emetuesja e vetme e monedhës kombëtare, Banka e Shqipërisë kujdeset vazhdimisht që struktura dhe cilësia e parasë në qarkullim të plotësojë...
Guvernatori i Bankës së Shqipërisë, Gent Sejko tha qe emergjenca shëndetësore e shkaktuar nga përhapja e Covid-19 dhe masat e autoriteteve publike për kontrollin e saj, në Shqipëri dhe në botë, përbëjnë një sfidë për stabilitetin ekonomik dhe financiar të vendit, për shëndetin e financave të bizneseve dhe familjeve,...
Situata e krijuar nga COVID-19 nuk ka ndikuar në treguesit e depozitave. Depozitat në lekë u rritën me 0,1% në muajin Mars, kundrejt Shkurtit, duke arritur në vlerën e 474 miliardë lekëve, në fund të tremujorit të parë 2020. Statistikat e Bankës së Shqipërisë, tregojnë se të dy kategoritë, biznesi dhe...
Ne  datën 30 Prill, Kuvendi i Republikës së Shqipërisë miratoi ligjin e hartuar nga Banka e Shqipërisë dhe propozuar nga Ministria e Financave dhe Ekonomisë “Për Shërbimet e Pagesave”. Miratimi i këtij ligji konsiderohet si një arritje shumëdimensionale dhe përmbushje e një sërë angazhimesh të Bankës së Shqipërisë. Më...
Programi i urgjencës i Bankës Qendrore Europiane për t’u marrë me pandeminë e koronavirusit (PEPP), përmes blerjeve masive të borxhit, mund të zgjatet përtej fundit të vitit 2020, njoftoi Presidentja e Institucionit, Christine Lagarde. “Skema prej 750 miliardë eurosh, e nisur në Mars për të qetësuar tronditjen ekonomike të shkaktuar...