Këshilla per zhvillimin e karrieres nga njerëz të suksesshëm

0
145

Këshillat e shkëlqyera të punës mund të jenë transformuese. Mund t’ju vendosin në një trajektore krejtësisht të re, t’ju sjellin një rol të ri ose madje t’ju shtyjne të bëni një ndryshim të madh. Nëpërmjet podcast-it të saj, Amantha Imber ka pasur mundësinë të intervistojë dhe të mësojë nga disa prej liderëve më të suksesshëm të biznesit, muzikantëve, shkrimtarëve, sipërmarrësve, kuzhinierëve dhe argëtuesve. Ja disa këshilla prej tyre:

–           Jo të gjitha pritshmerite jane të barabarta. Merrni një moment për të reflektuar mbi ato persona prej te cileve keni pritshmeri. Pyesni veten: A kanë interesat tuaja më të mira në zemër? A kanë përvojë apo ekspertizë në temën për të cilën ju i keni keto pritshmeri?

–           Flirtoni me veten tuaj të ardhshme. Është normale të kesh nxitje për të provuar role ose rrugë të ndryshme karriere. Por në vend që të bëni diçka dramatike, mendoni për eksperimente të vogla që mund të bëni në rolin tuaj aktual që mund t’ju ndihmojnë të kuptoni më mirë zgjedhjet tuaja.

–           Beni nje programim të jetës. Një kontroll i jetës përfshin të pyesni veten se si po e ndiqni karrierën dhe punën në të cilën jeni. Siguron që nuk po ndiqni verbërisht një rrugë karriere për të cilën do të pendoheni për vite me radhë.

–           Bëni mirë punën tuaj aktuale – madje edhe pjesët e mërzitshme. Çdo punë  është një përzierje e pjesëve të mira dhe të këqija. Bëjini të gjitha mirë për t’u dalluar nga te tjeret.

Jo të gjitha pritshmerite jane të barabarta

Alison Watkins, drejtoresha menaxhuese e grupit të Coca-Cola Amatil, e filloi karrierën e saj si një “mbi-arritëse e pasigurt” e vetë-përshkruar. Për shkak të pasigurisë së saj në lidhje me aftësitë e saj në punë, Watkins ishte dikush që synonte të kënaqte, gjë që e bënte atë shumë të prekshme ndaj gjykimeve të të tjerëve. Megjithatë, ajo përfundimisht kuptoi se njerëzit që gjykojnë mund të mos kenë gjykim veçanërisht të mirë.

Pasi kishte kaluar shumë vite në role shumë të larta, Watkins mësoi të adoptonte një këndvështrim tjetër kur kuptoi se marrja e gjykimeve të të gjithëve nuk i shërbente asaj. “Jam bërë shumë më i mirë në pranimin që jo të gjithë do të pajtohen me zgjedhjet që bëj ose gjërat që them ose bëj,” tha Watkins. “Kam mësuar të vlerësoj gjykimin e atyre që janë në gjendje të mirë për të qenë të mençur ose të konsideruar, dhe reagimet e tyre janë vërtet të rëndësishme për mua. Dhe përpiqem të mos e lë veten të pambrojtur ndaj gjykimeve të njerëzve më pak të informuar.”

Këshillë profesionale: Në vend që të reagoni menjëherë ndaj të gjitha komenteve, merrni një moment për të reflektuar mbi komentuesin. Pyesni veten: A kanë në mendje interesat tuaja më të mira? A kanë përvojë apo ekspertizë në temën për të cilën ju kanë dhënë komente? Nëse përgjigja është jo për secilën nga pyetjet, mund të rishqyrtoni marrjen e reagimeve .

Flirtoni me veten tuaj të ardhshme.

Është normale të kesh nxitje për të provuar role ose rrugë të ndryshme karriere. Por në vend që të beni diçka dramatike , Scott D. Anthony, një udhëheqës i mendimit global të inovacionit dhe partner i vjetër në Innosight, është një adhurues i sugjerimit të Herminia Ibarra për të “flirtuar me të ardhmen tuaj ose ndryshe veten.”

“Ideja është që ju të eksperimentoni me vetëdije dhe të “provoni” role të ndryshme, dhe në të vërtetë stile lidershipi, për të parë se çfarë ju përshtatet më së miri,” tha Anthony. “Për shembull, mendoj se një veprim tjetër i natyrshëm për mua një ditë do të ishte të bëhesha mësues. Por a do të më pëlqejë vërtet mësimdhënia? Ka eksperimente të vogla që mund të bëj në rolin tim aktual, që më ndihmojnë ta kuptoj më mirë këtë, që përfshin të flas me njerëz që kanë bërë tranzicione të ngjashme për të parë se çfarë i befasoi.”

Këshillë profesionale: Përpiquni të dilni nga modaliteti i punës dhe të futeni më shpesh në modalitetin e lojës. Siç sugjeron Anthony, trajtojeni si një eksperiment të vogël. Ndiheni të prirur për të bërë një lëvizje të re në karrierë? Bëni një listë me pesë persona me të cilët mund të flisni, të cilët mund të japin njohuri për këtë karrierë. Për shembull, nëse doni të përqendroheni në blogimin e udhëtimeve, pyesni kolegët se cilët mendojnë se janë blogerët më të mirë të udhëtimit dhe kontaktoni ata në LinkedIn ose kanale të tjera të mediave sociale për një bisedë. Ngrini kuriozitetin tuaj dhe bëni një listë të gjërave që dëshironi të dini dhe pyetjeve që mund të bëni. Për shembull: Si fitojnë para? Si e filluan rrugetimin e tyre? Sa orë punojnë?

Beni nje programim të jetës.

Ne shkojmë çdo vit te dentisti dhe te mjeku për një kontroll të shëndetit tonë. Megjithatë, shumica e njerëzve nuk bëjnë një kontroll të jetës së tyre. Psikologu organizativ dhe autori Adam Grant thotë se të gjithë duhet të planifikojmë kontrolle të jetës dy herë në vit. Një kontroll i jetës përfshin të pyesni veten se si po e ndiqni karrierën dhe punën në të cilën jeni. Siguron që nuk po ndiqni verbërisht një rrugë karriere për të cilën do të pendoheni për vite me radhë.

Adami i planifikon këto në ditarin e tij për janar dhe korrik. “Në korrik, unë bëj një rimendim të qasjes sime të mësimdhënies dhe përmbajtjes që do të mbuloj atë semestër,” tha Grant. “Dhe më pas në janar, mendoj se për çfarë dua të punoj për sa i përket kërkimit, shkrimit dhe podcasting.” Për Grant, kryerja e një kontrolli të rregullt të jetës ka çuar në ide dhe projekte të reja librash. Për shembull, podkasti i tij me TED (WorkLife), erdhi si rezultat i një kontrolli të jetës.

Këshillë profesionale: Kur bëni një kontroll të jetës, mund të jetë joshëse të supozoni se bari është më i gjelbër në anën tjetër. Nëse po mendoni të transferoheni në një kompani të re, për shembull, ia vlen të reflektoni se çfarë ju tërhoqi në rolin dhe organizatën tuaj aktuale në radhë të parë dhe më pas mendoni nëse është vërtet e nevojshme të largoheni për të përmbushur qëllimet tuaja. Pasi ta keni këtë qartësi, mund të gjeni kohë për të bërë një bisedë me shefin tuaj për të ndarë qëllimet tuaja dhe për të pyetur nëse ata shohin ndonjë mundësi që ju t’i takoni ata aty ku jeni.

Bëni mirë punën tuaj aktuale – madje edhe pjesët e mërzitshme. 

Personat e lindur midis viteve 1981- 1997 (millennials) janë të njohur për pritshmëritë e larta për punën e tyre. Kjo është një gjë e mirë. Por është gjithashtu mirë të pranosh se asnjë punë nuk është emocionuese apo sfiduese 100% të rasteve. Dhe për ironi, mund të jenë pjesët më pak “argëtuese” të një pune që ju lejojnë të shkëlqeni.

Për Wendy Stops, drejtoreshë në bordin e Commonwealth Bank of Australia, banka më e madhe në Australi, këshilla më themelore e karrierës që ajo u jep njerëzve është të bëni mirë punën tuaj. Stops pranon se reagimi i parë i njerëzve ndaj kësaj këshille është: “Kjo është e qartë”. Por ajo thotë se nuk është. “Nëse të kërkohet të shkosh dhe të fotokopjosh 200 faqe,” më tha Stops, “tregoju se je fotokopjuesi më i mirë i mallkuar që kanë parë ndonjëherë.”

Stops ka vëzhguar të rinjtë që janë ambiciozë në karrierën e tyre duke u larguar nga detyrat që i shohin si më të ulëta ose ankohen për kryerjen e detyrave që mund të jenë të mërzitshme. Por ajo këshillon që kur e bëni mirë punën tuaj bazë, ju jep licencë për të qenë pak më kreativ në mënyrën se si i bëni gjërat më të mëdha. Kjo ju jep leje për të ngritur dorën për gjëra që janë jashtë fushëveprimit të punës suaj të përditshme, duke ju ofruar mundësi shtesë. Nëse njerëzit besojnë se ju mund të bëni gjërat e vogla, ata kanë më shumë gjasa të besojnë se ju mund të bëni edhe ato të mëdha.

Këshillë profesionale: Mos u ankoni për pjesët e mërzitshme ose të lodhshme të punës suaj. Çdo punë është një përzierje e pjesëve të mira dhe të këqija. Bëni të gjitha mirë për t’u dalluar nga te tjeret.

Ndërsa këshillat e mira janë të dobishme, vlen gjithashtu të theksohet se ka shumë këshilla të këqija. Nëse këshillat që ju janë dhënë nuk ju përshtaten, nuk ju ndihmojnë t’i afroheni qëllimeve tuaja ose nuk do t’ju shërbejnë në planin afatgjatë, mos e pranoni. Është e lehtë të futesh në modalitetin e pilotimit automatik kur bëhet fjalë për karrierën tënde, por për të marrë vendime më të mira në lidhje me të dhe për të shkuar qëllimisht në një drejtim më përmbushës, këshillat e mira nga ata që “kanë qenë atje, e kanë bërë atë” mund të jenë të dobishme.

 

Pergatiti: Amantha Imber (Harvard Business Review)

Pershtati: Starbusines

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu