Inteligjenca Emocionale. Si të rrisni performancën e punonjësve brenda kompanisë suaj

0
1476

 

Vitet e fundit, inteligjenca emocionale, ose EQ, është bërë një temë e zakonshme dhe popullore midis menaxherëve  të kompanive të mëdha dhe CEO-ve.

Por çfarë është me të vërtetë EQ, dhe pse është kaq e rëndësishme?

Sipas themeluesit të ‘’TalentSmart’’ dhe autorit të ‘’Inteligjenca Emocionale 2.0 ‘’Travis Bradberry : “Inteligjenca Emocionale është aftësia për të menaxhuar veten dhe marrëdhëniet tona në mënyrë efektive” dhe ajo “është gjithashtu një tregues i rëndësishëm kur bëhet fjalë për parashikimin e performancës.”

Studimet e tanishme tregojnë se EQ ndikon në performancën dhe suksesin në fushat si: mbajtjen e klientit, rritjen e shitjeve, udhëheqjen, menaxhimin dhe shumë aspekte të tjera.

Është e nevojshme që menaxherët dhe drejtuesit  të kuptojnë dhe përmirësojnë EQ e tyre në mënyrë që të përmirësojnë performancën e të gjithë stafit në vendin e punës.

EQ  mund të ndahet në dy përbërës kryesorë: vetëdijen personale dhe vetëdijen sociale.

Ji i vetëdijshëm

Ndërgjegjësimi personal, ose vetë-ndërgjegjësimi, nënkupton të jesh i / e ndërgjegjshëm për emocionet e tua dhe mënyrën e shprehjes së tyre në varësi të situatës. Njerëzit që janë të vetëdijshëm “janë të përkushtuar për rritjen dhe zhvillimin e tyre”. Për të qenë të vetëdijshëm, duhet të jeni të gatshëm të bëni vetëvlerësime ‘të ndershme’.

Sidoqoftë, të qenët i vetëdijshëm nuk ka të bëjë vetëm me faktin se si reagoni në situata të caktuara dhe çfarë shkakton përgjigjet tuaja emocionale. Është gjithashtu për të përdorur atë njohuri për të kontrolluar reagimet tuaja. Kontrollimi i emocioneve tuaja nuk do të thotë që ju të ndaloni t’i ndjeheni ato. Do të thotë të jesh në gjendje të pranosh që je i inatosur ose i irrituar, duke kuptuar që është e papërshtatshme të tregosh zemërimin dhe zhgënjimin në situata të caktuara dhe duhet të mbetesh i qetë pavarësisht ndjenjave të tua të brendshme. Do të thotë gjithashtu të pranoni kritika, si negative, ashtu edhe pozitive, dhe t’i përdorni ato si bazë për të përmirësuar dhe zhvilluar veten.

Inteligjenca Emocionale. Si të rrisni performancën e punonjësve brenda kompanisë suaj 1

Ndërgjegjësimi shoqëror

Ndërgjegjësimi shoqëror i referohet aftësisë sonë për t’u bashkuar me të tjerët. Me fjalë të tjera, është ndjeshmëria jonë ndaj ndjenjave dhe emocioneve të të tjerëve, si dhe gatishmëria jonë për të respektuar perspektivat e njerëzve të tjerë. Ndërgjegjësimi shoqëror do të thotë gjithashtu të jesh i sinqertë dhe i respektueshëm. Me njohuritë tuaja se si mund të reagojnë njerëzit përreth jush, do të jeni në gjendje të përgatiteni për reagimet e tyre. Për shembull, si menaxher dhe udhëheqës, do t’ju duhet të zbatoni ndryshime në kompaninë tuaj në një moment, dhe mund të parashikoni që një numër i punonjësve tuaj do të reagojnë negativisht ndaj atyre ndryshimeve. Si pasojë, ju gjithashtu mund të bëni plane për të siguruar që shqetësimet e tyre të adresohen siç duhet dhe të zgjidhen.

Ashtu si vetëdija personale, vetëdija juaj sociale gjithashtu mund të përmirësojë aftësinë tuaj për të komunikuar – jo vetëm në punë, por edhe në bisedat e përditshme. Për të rritur vetëdijen tuaj sociale, praktikoni të vëzhgoni njerëzit përreth jush. Kini parasysh se çfarë shkakton përgjigjet e tyre emocionale.

Si menaxher ose udhëheqës në cilindo sektor, mprehja e EQ tuaj do të përmirësojë ndërveprimet ditore midis atyre që janë pjesë e skuadrës suaj të punës. Një përfitim i të pasurit të një EQ të lartë është zhvillimi i aftësisë për të mbledhur një grup njerëzish dhe t’i bëjë ata të punojnë së bashku për të arritur një qëllim të përbashkët. Për shkak se ju i kuptoni përgjigjet e tyre emocionale, ju dini çfarë të thoni ose bëni për t’i motivuar ata të punojnë më shumë dhe si një ekip drejt të njëjtit qëllimi.

 

PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu