FMN:Termeti dhe Koronavirusi do te kene impakt ngadalesues ne Ekonomine shqiptare,me i godituri do te jete sektori i turizmit.

0
1312

Një ekip i Fondit Monetar Ndërkombëtar (FMN), i udhëhequr nga Jan Kees Martijn, përfundoi  diskutimet shtesë me Shqipërinë në konsultimin e Artikullit IV 2019. Raundi i parë i këtyre diskutimeve u mbajt në Nëntor 2019, por pas tërmetit në fund të Nëntorit, ndryshimet në perspektivën ekonomike dhe politikat ekonomike kërkuan diskutime të reja. Në përfundim të këtij misioni, i cili u zhvillua gjatë 9-13 Mars, FMN bëri dhe deklaratën në faqen zyrtare.

 “Tërmeti që goditi Shqipërinë më 26 Nëntor pritet që të ngadalësojë ekonominë në 2020, ku as efekti i rindërtimit apo sektorëve të tjerë si turizmi nuk mund të amortizojë këtë efekt. Nëse i shtohet kësaj edhe shpërthimi global i koronavirusit, ekonomia pritet të ngadalësohet akoma dhe më shumë dhe do të godasë turizmin. Sa i fuqishëm do të jetë ngadalësimi, këtë ende e kemi të paqartë”.

FMN rekomandon që qeveria të orientojë politikat në sektorin shëndetësor dhe të krijojë burime për të mbështetur shtresat më të prekura nga efektet e koronavirus.

“Politikat duhet të orientohen për të mbrojtur qytetarët gjatë shpërthimit të virusit COVID-19 duke siguruar që sektori shëndetësor ka burime të mjaftueshme dhe duke mbështetur me të prekurit. Politika monetare duhet të jetë e përshtatshme që të mbështetë rritjen ekonomike. Ne jemi gati të vazhdojmë dialogun me autoritetet për të ndihmuar reduktimin e impaktit të virusit në ekonomi”.

Deri tani FMN nuk ka vlerësuar në mënyrë konçize se sa do të japë goditjen pandemia e koronavirus në shkallë globale, por ditët e fundit ka pranuar efekte të mëdha të saj duke alokuar një fond ndihme prej 50 miliardë Dollarësh për reduktimin e tyre, ndërsa vetë ka vendosur të bëhen virtualisht mbledhjet e pranverës.

FMN  pohon gjithashtu se, qeveria duhet të bëjë shumë kujdes me amnistinë fiskale. “Një program i mundshëm i zbulimit të pasurive, siç u njoftua kohët e fundit nga autoritetet, që synon ringjalljen e ekonomisë do të duhet të zbatohet me shumë kujdes.Eshte e nevojshme  të krijohen sisteme efektive për të zbuluar evazionin dhe për të parandaluar mundësitë për pastrim parash dhe korrupsion.”

 

PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu