7 hapat kryesorë për të shkruar një plan të përsosur biznesi

0
1785

Çdo biznes duhet të ketë një plan të shkruar. Pavarësisht nëse duhet të sigurojë drejtimin ose tërheqjen e investitorëve, një plan biznesi është jetik për suksesin e organizatës suaj. Por, si  mund ta shkruani një plan biznesi dhe cilat janë hapat që duhen ndjekur me përpikmëri?

Kërkim, hulumtim, hulumtim

‘’Hulumtoni dhe analizoni produktin, tregun tuaj dhe ekspertizën tuaj objektive,” ka shkruar William Pirraglia, një ish-drejtues i lartë financiar dhe menaxher. “Konsideroni të shpenzoni dy herë më shumë kohë për të studiuar, vlerësuar dhe menduar, sesa shpenzoni në të vërtetë duke shkruar planin e biznesit.

Për të shkruar planin e përsosur, duhet ta njihni mirë kompaninë tuaj, produktin tuaj, konkurrencën tuaj dhe tregun.

Me fjalë të tjera, është përgjegjësia juaj të dini gjithçka që mundeni për biznesin tuaj dhe industrinë që po hyni. Lexoni gjithçka që mundeni për industrinë dhe bisedoni me ata që do jenë ‘’konsumatorët tuaj’’.

Përcaktoni qëllimin e planit tuaj

Një plan biznesi, është një dokument i shkruar që përshkruan natyrën e biznesit, strategjinë e shitjes dhe marketingut, sfondin financiar, dhe një pasqyrë të parashikuar të fitimit dhe humbjes. Sidoqoftë, plani juaj i biznesit mund të shërbejë disa qëllime të ndryshme.

P.sh nëse doni të tërhiqni investitorë, plani juaj do të ketë një qëllim tjetër dhe do të duhet të shkruani një plan që t’i synojë ata, në mënyrë që të duhet të jetë sa më i qartë dhe konciz. Kur përcaktoni planin tuaj, sigurohuni që i keni përcaktuar edhe këto qëllime personalisht.

Krijoni një profil të kompanisë

Profili i kompanisë suaj përfshin historinë e organizatës suaj, cilat produkte apo shërbime ju ofroni, tregun, audiencën tuaj të synuar, burimet tuaja, si do të zgjidhni një problem dhe çfarë e bën biznesin tuaj unik.

Profilet e kompanisë shpesh gjenden në faqen zyrtare të kompanisë dhe përdoren për të tërhequr klientë të mundshëm. Sidoqoftë, profili juaj mund të përdoret për të përshkruar kompaninë tuaj në planin e biznesit tuaj. Ai nuk është vetëm një komponent thelbësor i planit tuaj të biznesit; është gjithashtu një nga pjesët e para të shkruara të planit.

Dokumentoni të gjitha aspektet e biznesit tuaj

Investitorët duan të sigurohen që biznesi juaj do të jetë fitimprurës edhe për ata. Për shkak të kësaj pritjeje, investitorët duan të dinë gjithçka për biznesin tuaj. Për të ndihmuar në këtë proces, dokumentoni gjithçka nga shpenzimet, fluksi i parave dhe parashikimet e industrisë. Gjithashtu, mos harroni detaje në dukje të vogla si strategjia juaj dhe marrëveshjet e licencimit.

7 hapat kryesorë për të shkruar një plan të përsosur biznesi 1

Krijoni një plan strategjik të marketingut

Një plan i shkëlqyeshëm biznesi gjithmonë do të përfshijë një plan strategjik dhe ‘agresiv’ të marketingut. Kjo zakonisht përfshin arritjen e objektivave të marketingut siç janë:

-Prezantimi i produkteve të reja

-Zgjerimi ose rimarrja e tregut për produktet ekzistuese

-Hyrja në territore të reja për kompaninë

-Nxitja e shitjeve në një gamë të veçantë produkti, tregu ose çmimesh.

-Shitja kryq (ose bashkimi) një produkt me një tjetër

-Hyrja në kontrata afatgjata me klientë të dëshirueshëm

-Rritja e çmimeve pa u ulur në shifrat e shitjeve

-Rafinimi i një produkti

Bëjeni planin të adaptueshëm bazuar në audiencën tuaj

Lexuesit e mundshëm të një plani biznesi janë një grup i larmishëm, duke filluar nga bankierët dhe kapitalistët e sipërmarrjes deri tek punonjësit. Megjithëse ky është një grup i larmishëm, ai është i fundëm. Dhe çdo lloj lexuesi ka interesa të caktuara tipike. Nëse i dini këto interesa përpara, sigurisht që do t’i merrni parasysh kur përgatitni një plan për atë audiencë të veçantë.

Për shembull, bankierët do të jenë më të interesuar në bilancet dhe deklaratat e rrjedhës së parasë, ndërsa kapitalistët e sipërmarrjes do të shikojnë konceptin themelor të biznesit dhe ekipin tuaj të menaxhimit.

Shpjegoni pse kujdeseni

Pavarësisht nëse po e ndani planin tuaj me një investitor, klient ose anëtar të ekipit, plani juaj duhet të tregojë se jeni i apasionuar dhe i përkushtuar, dhe në të vërtetë kujdeseni për biznesin tuaj. Ju mund të diskutoni për gabimet që keni mësuar, të rendisni problemet që shpresoni të zgjidhni, të përshkruani vlerat tuaja dhe të vendosni atë që ju bën të dalloni nga konkurrentët dhe operatorët e tjerë në treg.

 

Burimi: Entrepreneur

Përshtati: Star Business

PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu