Grande Bretagne – Hoteli që identifikohet me Qytetin e Athinës

0
1894

Nga Jose PINTO & Rudina HOXHA

Tim Ananiadis, Drejtor Menaxhues i Hotelit Grande Bretagne / Hotel King George në Greqi bën një bisedë të sinqertë me HOSPITALITY STAR në lidhje me Hotelin Grande Bretagne i cili është hoteli më i njohur ndërkombëtarisht në Greqi. Në këtë intervistë, ai përqendrohet në shërbimet dhe produktet jashtëzakonisht luksoze që e bëjnë të paharruar qëndrimin në Hotel Grande Bretagne.

Historia e Greqisë si një shtet i pavarur modern dhe ekzistenca e Athinës si kryeqytet shtetëror janë të lidhura ngushtë me ndërtimin dhe funksionimin e Hotel Grande Bretagne. Ndodhet në Sheshin Syntagma, në cepin e Rrugëve Vasileos Georgiou A ‘dhe Panepistimiou. Është në pronësi të Lampsa Hellenic Hotels.

Ndërtesa simbol, që qëndron pranë Parlamentit Grek në Sheshin Kushtetutë dhe përballë Akropolit, është e njohur nga çdo udhëtar me përvojë.

Një Histori e shkurtër e hotelit Grande Bretagne

Struktura origjinale u ndërtua në 1842 si një shtëpi për Antonis Dimitriou, një biznesmen të pasur grek nga ishulli Lemnos, dymbëdhjetë vjet pas pavarësisë së Greqisë nga Perandoria Osmane. Në 1874, ajo u ble nga Efstathios Lampsas, i cili e restauroi atë me një hua prej 800,000 dhrahmi dhe e quajti atë “Grande Bretagne”. Deri në 1888, hoteli kishte instaluar energji elektrike. Në nëntor 1930 u përurua një krah i ri në Rrugën Panepistimiou, dhe në 1950, një krah tjetër në rrugën Voukourestiou. Në vitin 1957, rezidenca e Dimitriou u rrënua dhe në vendin e saj u ndërtua një krah i ri. Arkitekti Kostas Voutsinas dhe pronarët u përpoqën të mbanin shumë stilin e ndërtesës origjinale.

Gjatë Luftës Greko-Italiane dhe Betejës së Greqisë në vitet 1940–41, hoteli strehonte Selinë e Përgjithshme Greke. Gjatë okupimit të Boshtit, hoteli shërbeu si seli naziste. Kur Boshti u tërhoq nga Greqia, në 1944, forcat britanike e bënë atë selinë e tyre.

Gjatë fazave të para të Luftës Civile Greke, hoteli strehoi Kryeministrin Georgios Papandreou, Këshillin e Ministrave dhe forcën e ndihmës ushtarake britanike nën gjeneralin Ronald Scobie.

Në vitin 2003, Hotel Grande Bretagne iu nënshtrua një rinovimi prej 100 milion eurosh për ta rikthyer atë në lavdinë e tij të mëparshme. Hoteli ka 320 dhoma dhe suita, duke përfshirë një suitë prej 400 metrash katrorë (4,305 sqf.) në katin e pestë. Hoteli gjithashtu ka një restorant  e kopsht mahnitës në çati.

Grande Bretagne - Hoteli që identifikohet me Qytetin e Athinës 1Si një nga hotelet më të vjetër dhe më të bukur në Greqi, si është ecuria e Hotel Grande Bretagne?

Ne jemi hoteli më historik në Greqi. Është një nga pronat më të mira për sa i përket shërbimeve luksoze, produktit, vendndodhjes etj. Ne jemi hoteli i zgjedhur për delegacionet zyrtare, të famshëm, ngjarje speciale në qytet. Jemi me fat pas gjithë këtyre viteve, të jemi pjesë e jetës së përditshme, si dhe pjesë e jetës sociale dhe afariste të kryeqytetit grek. Në përgjithësi, ne kemi reputacionin e hotelit sinonim të historisë së Athinës Moderne.

Sipas mendimit tuaj, cili është çelësi për të mbajtur një hotel kaq të qëndrueshëm ndër vite?

Para së gjithash, ju duhet të shpenzoni fonde për ta azhurnuar, për të rinovuar hotelin, për të mbajtur integritetin e shërbimit, për të mbajtur teknologjinë, sepse hotelet historike gjithmonë kanë sfidën ku duhet të  sigurohen që dhomat dhe objektet janë moderne, bashkëkohore dhe të azhurnuara sidomos në teknologji por edhe në anën e infrastrukturës. Në 2003, përfunduam një rinovim në shkallë të gjerë, e cila ndryshoi pozicionimin e hotelit në tregun global. Rinovimi zhvendosi çmimet në një nivel shumë më të lartë dhe na dha mundësinë për të rritur të ardhurat me shtimin e objekteve të reja, SPA / rooftop restorant dhe një pishinë të hapur dhe grill. Që atëherë, ne kemi bërë tre rinovime shtesë të mobiljeve për modernizimin, infrastrukturën, teknologjinë, pëlhurat dhe konceptet e restoranteve, për ta mbajtur hotelin të freskët dhe bashkëkohor.

Cilat janë sfidat me të cilat përballen hotelet luksoze si GB?

Çmimi konkurrues është i pari. Natyrisht, ne duhet të mbajmë një nivel të caktuar çmimesh në mënyrë që ne t’i mirëmbajmë shërbimet tona. Si rezultat, një hotel luksoz është zakonisht çmimi më i lartë se pjesa tjetër e hoteleve në qytet. Sfida nuk është ti mbani çmimet përtej tregut.

Sfida e dytë në lidhje me këtë pronë të veçantë është sezonaliteti i qytetit. Pra, ndërsa kërkesa në pranverë, verë dhe vjeshtë është mjaft e fortë, muajt e dimrit kërkesa është mjaft e ulët dhe po kështu është edhe okupimi. Si rezultat, ne duhet të tkurrim bazën tonë të punonjësve dhe disa nga disponueshmëritë e hapësirës sonë, ndërsa duhet të ruajmë cilësinë dhe shërbimin e produkteve tona në të njëjtat nivele si në muajt e ngarkuar të verës. Për më tepër, kjo kërkon një qarkullim të caktuar të stafit sezonal, në rastin tonë afër 35% të pozicioneve tona. Kjo mund të jetë e dëmshme për reputacionin afatgjatë të hotelit nëse ky nuk trajtohet me kujdes dhe nëse trajnimi i punonjësve të rinj nuk bëhet siç duhet.

Grande Bretagne - Hoteli që identifikohet me Qytetin e Athinës 2Si e “luftoni” konkurencën?

Varet nga konkurrenca. Së pari, është konkurrenca që rrjedh nga hotele të tjera (qoftë në qytet apo jashtë) që ofrojnë të njëjtin nivel shërbimesh dhe produktesh. Ne duhet të jemi më të mirë se ata, me çmime konkurruese dhe të ofrojmë një diferencim në shërbimet dhe produktet tona.

Për hotelet e tjera më komerciale, të cilat ne ende i konsiderojmë ata konkurrentët tanë, duhet të justifikojmë diferencimin e çmimeve, që në shumicën e rasteve është më shumë se dyfish. Në këtë rast, duke ofruar një produkt dhe shërbim superior dhe dukshëm të ndryshëm.

Le të flasim pak për mobiljet dhe dekorimin e dhomave

Koncepti i zgjedhur kur u rinovua hoteli u përqendrua në një pamje klasike, duke pasqyruar historinë e gjatë të hotelit me pajisje dhe ambiente bashkëkohore. Siç mund ta shihni rreth jush, mobiljet e dhomës dhe pëlhura janë klasike, ndërsa banjat janë shumë më moderne. Në fakt, të gjitha rinovimet e fundit ndoqën të njëjtin stil, duke riprodhuar pëlhurat origjinale. Asnjë ndryshim i vërtetë në stil nuk është bërë askund në dhomat e të ftuarve dhe hapësirave publike, përveç restorantit Roof dhe SPA ku konceptet janë padyshim më bashkëkohorë.

Kush u kujdes për dekorimet dhe modelet në këtë hotel?

Dizajneri i Hotel Grande Bretagne, Z. Chuck Chewning, u kujdes për modelet kur rinovuam hotelin. Ne e zgjodhëm këtë dizenjues amerikan sepse filozofia e tij i përshtatet posaçërisht tonës: respektimi i historisë së hotelit dhe historisë së Athinës që ai pasqyron.

Çfarë keni mësuar nga gjithë këto vite të menaxhimit të këtij hoteli special?

Ky hotel ka nevojë për qëndrueshmëri. Kur menaxhoni një hotel si ky, duhet të respektoni historinë e tij, reputacionin e tij dhe mysafirët tuaj të përsëritur afatgjatë. Pritshmëria është e lartë dhe çdo ndryshim duhet të mendohet mirë dhe asnjë prej ndryshimeve nuk duhet të ndryshojë trashëgiminë e saj. Në të njëjtën kohë, ju duhet të jeni të vetëdijshëm për tendencat e reja dhe se si ato mund të aplikohen në një hotel historik luksoz për të qëndruar vazhdimisht i freskët, i azhurnuar dhe i rëndësishëm për klientelën e re të mundshme. Kujdesi për punonjësit e hotelit, ata duhet të ndihen pjesë e hotelit dhe historia e tij dhe qarkullimi i lartë mund të jetë i dëmshëm për standardet e shërbimit të pritshëm. Pra, me pak fjalë, është i nevojshëm një mandat i gjatë për gjeneralin e hotelit dhe kokat e departamenteve kryesore.

Si i shihni zhvillimet e fundit në peizazhin e mikpritjes në Greqi dhe në rajon në përgjithësi?

Greqia është një destinacion i pjekur, shumica e hoteleve janë të pavarur me pronarë gjithashtu që janë operatorët dhe me shumë pak marka ndërkombëtare. Tregu kaloi një periudhë shumë të vështirë nga 2009 deri në 2013. Kombinimi i krizës ekonomike dhe trazirave politike dhe sociale detyruan shumë hotele të mbyllen. Ndërsa tregu, filloi të rikuperohej, ne kemi parë një numër investimesh hoteliere nga fondet kryesore, dhe ndërmarrjet mikpritëse që kanë rritur numrin në hotele të markave ndërkombëtare. Në të njëjtën kohë, kemi parë, kryesisht në Athinë dhe disa nga ishujt, hotele të reja me ide dhe koncepte të freskëta. Ne kemi parë gjithashtu një rritje të trafikut të aeroportit kryesisht nga tregjet, tradicionalisht jo tregjet tona kryesore të furnizuesve. Të gjithë faktorët e mësipërm kanë ndikuar pozitivisht në treg dhe e kanë vendosur Athinën dhe pjesën tjetër të destinacioneve të njohura të pushimeve greke në një përparësi të lartë për konsumatorin global.

Më poshtë do të lexoni versionin anglisht të intervistës dhënë për ‘’Star People’’

 

GB – the Hotel Identified with the City of Athens 

By Jose PINTO & Rudina HOXHA 

Tim Ananiadis, Managing Director of Hotel Grande Bretagne/Hotel King George in Greece makes a candid conversation with STAR HOSPITALITY about the Hotel Grande Bretagne which is the most internationally renowned hotel in Greece. In this interview, he focuses on the exceptionally luxurious services and products that make a stay at the Hotel Grande Bretagne unforgettable. 

The history of Greece as a modern independent state and the existence of Athens as state capital are intimately related with the construction and operation of the Hotel Grande Bretagne. It is located on Syntagma Square, on the corner of Vasileos Georgiou A’ and Panepistimiou Streets. It is owned by Lampsa Hellenic Hotels.

The landmark building, standing close to the Greek Parliament on Constitution Square and facing the Acropolis, is recognizable by any seasoned traveler.  

Short History of the Hotel Grande Bretagne 

The original structure was built in 1842 as a house for Antonis Dimitriou, a wealthy Greek businessman from the island of Lemnos, twelve years after independence of Greece from the Ottoman Empire. In 1874, it was bought by Efstathios Lampsas, who restored it with an 800,000 drachma loan and named it “Grande Bretagne.” By 1888, the hotel had electricity installed. In November 1930, a new wing on Panepistimiou Street was inaugurated, and in 1950, another wing on Voukourestiou Street. In 1957, Dimitriou’s mansion was demolished and a new wing was built on its place. The architect Kostas Voutsinas and the owners tried to keep much of the style of the original building. 

During the Greco-Italian War and the Battle of Greece in 1940–41, the hotel housed the Greek General Headquarters. During the Axis occupation, the hotel served as Nazi headquarters. When the Axis withdrew from Greece, in 1944, British forces made it their headquarters. 

During the early stages of the Greek Civil War, the hotel housed Prime Minister Georgios Papandreou, the Council of Ministers, and the British military assistance force under General Ronald Scobie

In 2003, the Hotel Grande Bretagne underwent a €100-million renovation to restore it to its former glory. The hotel has 320 rooms and suites, including a 400 square meters (4,305 sqf.) suite on the fifth floor. The hotel also has a stunning roof garden restaurant. 

Grande Bretagne - Hoteli që identifikohet me Qytetin e Athinës 3

As one of the oldest and most beautiful hotels in Greece, how is Hotel Grande Bretagne doing?

We are the most historic hotel in Greece. It is one of the best properties in terms of luxury services, product, location etc. We are the choice hotel for the official delegations, celebrities, special events in the city.  We are lucky after all these years, to be part of the daily life as well as part of the social and business life of the Greek capital. Overall, we have the reputation of the hotel synonymous with the history of Modern Athens. 

In your view, what is the key to keep such a sustainable hotel through years?

First of all, you have to spend the funds to keep it up-to-date, to renovate the hotel, to keep the integrity of the service, to keep the technology because the historical hotels have always the challenge of making sure the rooms and the facilities are modern, contemporary and up-to-date especially on the technology but even on the infrastructure side.  In 2003, we completed a large-scale renovation, which changed the positioning of the hotel in the global marketplace. The renovation moved pricing to a different much higher level and gave us the opportunity to increase revenues with the addition of new facilities, SPA/Rooftop Restaurant and an outdoor rooftop Pool and Grill.   Since then, we have done three additional renovations of upgrading furniture, infrastructure, technology, fabrics and restaurant concepts, to keep the hotel fresh and contemporary.

What are the challenges that luxury hotels like this one are facing?

Competitive pricing is the first one.  Obviously, we have to keep a certain price level in order for us to maintain our services. As a result, a luxury hotel is typically the higher priced than the rest of the hotels in the city.  The challenge is not to overprice your product beyond the market bears.

The second challenge concerning this particular property is the seasonality of the city. So, while the demand in the spring, summer and fall is quite strong, the winter months the demand is quite low and so is the occupancy.  As a result, we have to flex our employee base and some of our venue availability while having to maintain our product quality and service to the same levels as in the busy summer months.  Additionally, this requires a certain turnover of seasonal staff, in our case close to 35% of our positions. This can be detrimental to the long-term reputation of the hotel if this is not handled carefully and if the training of the new employees is not done properly. 

How do you “fight” competition?

Depends on the competition. First, it is the competition deriving from other hotels (whether in the city or outside) which provide the same level of services and products. We need to be better than them, competitively priced and offer a differentiation in our services and product.  

For the other more commercial hotels, which we still consider them our competitors, we have to justify our price differentiation, which in most cases is more than double. In this case, by offering a superior and distinctly different product and service. 

Grande Bretagne - Hoteli që identifikohet me Qytetin e Athinës 4Let’s talk a bit on the furniture and the decoration of the rooms. 

The concept chosen when the hotel was renovated focused on a classic look, reflecting the long history of the hotel with contemporary amenities and venues. As you can see around you, the room furniture and fabrics are classic looking while the bathrooms are much more contemporary. In fact, all recent soft good renovations followed the same style, by reproducing the original fabrics. No real changes in style have been made anywhere in the guestrooms and public areas, other than the Roof top restaurant and the SPA where the concepts are definitely more contemporary. 

Who took care of the decorations and designs at this Hotel?

The Hotel Grande Bretagne designer, Mr. Chuck Chewning, took care of the designs when we renovated the hotel. We chose this American designer because his philosophy specifically suited ours: respecting the history of the Hotel and the history of Athens which reflects that in his designs. 

What have you learned from all these years of managing this special Hotel?

This hotel needs consistency.  When you manage a hotel like this, you have to respect its history, its reputation and your long-term repeat guests.  The expectation is high and any change needs to be well thought and none of the changes should alter its legacy. At the same time, you have to be aware of the new trends and how they can be applied in a historic luxury hotel to constantly stay fresh, updated and relevant to the younger potential clientele. This cares down to the employees of the hotel, they need to feel part of the hotel and its history and high turnover can be detrimental to the standards of service expected.  So in short, a long time tenure for the GM of the hotel and the key departments’ heads is necessary.  

How do you see the last developments in the hospitality landscape in Greece and in the region in general?

Greece is a mature destination, the majority of the hotels are independent with owners also being the operators and with a very few internationally branded.  The Market went through a very difficult period from 2009 to 2013.  The combination of the economic crisis and political and social unrest forced many hotel closures.  As the market, started recovering, we have seen a number of hotel investments from major funds, and hospitality companies which has brought up the number on internationally branded hotels.  At the same time, we have seen, mainly in Athens and some of the Islands, new boutique size hotels with fresh ideas and concepts.  We have also seen an increase in airport traffic mainly from markets traditionally not our main feeder markets.  All of the above factor have influenced the market positively and has placed Athens and the rest of the popular Greek vacation destinations in a high priority for the global consumer. 

PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu