Maike Benner dhe Lilli Rohde: Covid-19/ Skenarët e përshtatjes mund të ndihmojnë bizneset të rimëkëmben

0
1920

 

Nga Fatima Gorezi

Lilli Rohde dhe Maike Benner janë këshilluese biznesi, konsulente, folëse ndërkombëtar dhe autore librash. Ato janë themelueset e Mal! Sh, një kompani ndërkombëtare e këshillimit dhe konsultimit për bizneset, me qendër në Frankfurt të Gjermanisë. Në këtë intervistë për revistën ‘’Star Business’’, ato jo vetëm që tregojnë më shumë rreth udhëtimit të tyre sipërmarrës, por gjithashtu ndajnë detaje praktike se si u larguan nga bota e korporatave për të filluar biznesin e tyre. Kohët e fundit, autore të një libri mbi menaxhimin e kohës, ata tregojnë se si duhet ta kuptojnë dhe t’i përgjigjen bizneset krizës që ka lënë koronavirusi. Një realitet jo vetëm në Gjermani, por në të gjithë Evropën. Ndërsa kanë qenë vizitore për dy vite rresht në Shqipëri, Maike dhe Lilli janë entuziastë ndërsa flasin për mikpritjen dhe çiltërsinë e shpirtit shqiptar, të cilin ato, sikundër thonë  e kanë vlerësuar dhe dashuruar menjëherë.

Kur ju lindi ideja për “MaL! Sh”? Kompania juaj ka një emër interesant, çfarë qëndron pas këtij emri?

Lilli: Të fillonim biznesin tonë ishte gjithnjë diçka që e kishim në mendje. Ne kemi fituar njohuri dhe përvojë të dobishme të cilat duam të ndajmë. Reagimet pas seancave tona të konsultimit dhe këshillimit gjatë momenteve tona profesionale ishin gjithnjë jashtëzakonisht pozitive dhe kanë shërbyer për të na inkurajuar. Të sfidonim proceset dhe strukturat dhe të krijonim ide për përmirësime dhe të fillonim zbatimin e tyre ishte dhe është pjesë e karakterit tonë.

Maike: Të dyja kishim nevojë për një ndryshim në jetën tonë dhe ishim të bindur se koha nuk kishte qenë kurrë më e mirë se tani për të bërë një ndryshim në qëllimet tona – pavarësisht se sa i madh apo i vogël do të ishte ai. Ne kemi zgjedhur MaL! Sh si emrin e kompanisë tonë, si një kombinim i shkronjave tona të emrit  dhe sepse është një qëndrim ndaj jetës që na përshkruan më së miri dhe vlerave tona. Origjina e kësaj thënie arabe nuk është të ndalesh në të kaluarën ose të përqendrohesh në gjëra që shkuan keq dhe që nuk mund të ndryshosh. Për vlerat tona dhe të kompanisë sonë kjo do të thotë të marrim të kaluarën si një pasuri që t’ju formoi juve që duhet ta përdorni për të formuar të ardhmen tuaj. Mësoni nga e kaluara – Jetoni tani – Formoni të ardhmen

Nëpërmjet ç’mezakinzmash i ndihmomi sipërmarrësit dhe profesionistët të ndryshojnë jetën e tyre?

Lilli: Ne jetojmë dhe udhëheqim si shembull. Ne jemi të bindura që çdo sipërmarrës dhe profesionist duhet të jetojë ëndrrën e vet: do të thotë të fillosh dhe të kesh një biznes të suksesshëm ose një karrierë përmbushëse dhe në rritje. Ne besojmë se kjo është ajo që meriton çdo person. Shumica e njerëzve e humbin kohën e tyre në punë, me kompani ose biznese që nuk u pëlqen dhe që nuk po i përmbushin ëndrrat e tyre. Ne gjithashtu kemi qenë në këto faza në jetën tonë, por pasi kemi thyer zinxhirin, ne e dimë se të gjithë duhet të lulëzojnë për të arritur nivelin e tyre më të lartë të përmbushjes. Ndonjëherë është e nevojshme një “goditje në …” dhe një dorë ndihmëse për të të udhëhequr në mënyrë të qartë drejt rrugës. Dhe pikërisht këtu hyjmë në lojë ne. Ne mbështesim klientët tanë, qofshin ato ndërmarrje, sipërmarrës ose punonjës në proceset e brendshme (gjetja e Pse-së, trajnimi ekipor, temat ndërkulturore, mjetet dhe sistemet, dixhitalizimi), marketing dhe brandimi (mesazhe, klientë të Avatarit, përzgjedhjen e kanalit të medieve sociale, planifikim strategjik ) dhe proceset e shitjeve nga kërkimi në perspektivë dhe më tej.

Ju jeni mike shumë të mira dhe partnere në biznes. Si do ta përshkruanit marrëdhënien tuaj të biznesit?

Maike: MaLish është rezultat i ndërthurjes së forcës sonë në të gjitha aspektet. Ne e mbajmë veten të përgjegjshme, jemi krijuese, argëtohemi në biznes dhe në jetën tonë private dhe nëse diskutojmë një temë ose klient me polemikë, ne gjithmonë arrijmë të dalim me një zgjidhje që përfshin të dyja pikëpamjet.

Shumë njerëz thonë se është shumë më e lehtë për ne sepse jemi dy, por ajo që nuk duket është se: të kesh një miqësi kaq të shkëlqyeshme dhe të drejtosh një biznes së bashku është punë e përditshme e cila kërkon gjetjen e kompromiseve.

Lilli: Komunikimi , besimi i hapur dhe i sinqertë është thelbësor për të drejtuar një biznes së bashku dhe për të mbajtur miqësinë. Për fat të mirë, ne kemi ndërtuar së pari miqësinë tonë dhe i kemi provuar njëra-tjetrës se mund të mbështetemi tek njëra-tjetra në çdo situatë dhe sfidë. Këto përvoja private na bënë të shkojmë në hapin e biznesit. Ne jemi prova që fuqizimi i grave mund të funksionojë vërtet.

Maike Benner dhe Lilli Rohde: Covid-19/ Skenarët e përshtatjes mund të ndihmojnë bizneset të rimëkëmben 1

Ku dhe si e gjetët pasionin tuaj për fuqizimin e njerëzve në biznes?

Lilli: Vizioni ynë për të filluar biznesin tonë dhe kompaninë MaLish u nxit nga fakti se ne pamë kaq shumë vendime të gabuara të marra nga ish-punëdhënësi ynë, të cilat për ne ishin aq të dukshme, por ne nuk kishim fuqi t’i ndryshonim ato. Pra, ne duam t’i fuqizojmë njerëzit të shohin biznesin e tyre nga një këndvështrim tjetër dhe të mos humbasin kohë dhe para dhe të përqendrohemi vërtet në ato që do t’i çojnë ata në hapa të mëtejshëm zhvillues. Ne gjithmonë u themi klientëve tanë të vërtetën, megjithëse ajo nuk është gjithmonë e rehatshme.

Maike: Ne besojmë shumë në fuqinë e ndërthurjes së avantazheve dhe njohurive të botës së korporatave dhe sipërmarrësve. Një gjë të tillë ne e sigurojmë me programin tonë ‘Coaching Compagneur’. Pasi kanë punuar me ne (në programet e këshillimit), klientët tanë kanë mjete, sisteme, procese të personalizuara dhe me të vërtetë punojnë për biznesin e tyre. Vetë-pretendimi ynë është të fuqizojmë klientët tanë që të mendojnë jashtë kornizës, të vlerësojnë realisht biznesin dhe mundësitë e tyre dhe çfarë është më e rëndësishme për të ndërmarrë veprime, natyrisht së bashku me ne.

Çfarë po ndodh në një shkallë globale me bizneset për shkak të COVID-19 dhe veçanërisht në Gjermani dhe Evropë? Si e shihni ju situatën?

Maike: Situata aktuale është sfiduese për të gjithë ne. Për herë të parë, si kurrë ndonjëherë të gjitha bizneset, në të gjitha industritë dhe të gjitha vendet preken dhe rënia e PBB-së botërore dhe globalizimi do të bjerë ndjeshëm. Ky është lajmi i keq: ne jemi në një krizë.

Lajmi i mirë është që kontraktimet ekonomike mund të dëshmojnë se janë mundësi për të fituar klientë të rinj, për të rritur shitjet, për të dalluar veten dhe kompaninë tuaj në treg dhe për të marrë kryesimin.

Është e vetëkuptueshme që momenti i parë i tronditjes është i  madh dhe shumë njerëz do të vuajnë nga ana shëndetësore dhe ekonomike, pasi miliona njerëz janë pa punë, ka kompani që depozitojnë për falimentim dhe industri të tëra po zhduken.

Megjithatë, edhe pse po hasemi me shumë pasiguri – kjo është gjithashtu një kohë për të mësuar dhe përdorur strategji specifike për të kthyer baticën. Ndërsa gjërat janë të vështira, duhet të filloni të gjeni zgjidhje krijuese për të punuar nga shtëpia, të jeni produktiv, të rregulloni strategjitë dhe produktet tuaja dhe të përqendroheni në qëllimet tuaja.

Për t’ju dhënë një shembull: Për më shumë se dy muaj kemi punuar në një koncept workshop-i për trajnimet e LinkedIn me tre nivele radhazi, të gjitha të bazuara në zyrën tonë në Frankfurt. Na u desh  të braktisnim zyrën e t’i kthenim këto workshop-e online brenda pak ditëve.

Lilli: Mënyra si zgjidhni t’i përgjigjeni kohërave të vështira do të përcaktojë edhe kalimin apo jo të krizës. Një nga sfidat më të mëdha me të cilat përballen shumica e njerëzve këto javë është tendenca e tyre për të vazhduar krahasimin e situatës aktuale me atë të djeshmes dhe dëshirojnë që ajo të kthehet. Megjithatë, e vetmja gjë që funksionon është përqendrimi në të ardhmen dhe harrimi i së kaluarës. Mos harroni se si kemi folur më parë për kuptimin e emrit të kompanisë tonë Malish? – Mësoni nga e kaluara – Jetoni tani – formoni të ardhmen.

Kohët e vështira kërkojnë që të ‘disiplinoheni’ më shumë në mënyrën sesi e trajtoni jetën tuaj në përditshmëri. Mos harroni, gjithmonë keni kaluar kohë të vështira. Do të mbijetoni, pyetja është se nëse do të dilni më mirë ose më keq këtë herë?

Së fundmi ju keni shkruar një libër në lidhje me menaxhimin e kohës. Na tregoni pak më shumë rreth subjektit?

Maike: Po, projekti mbi librin është i veçantë. Kishim menduar për të shkruar një libër prej kohësh. “Plani” ynë fillestar ishte që “një ditë” të shkruanim një libër për udhëtimin tonë sipërmarrës MaLish, plot histori dhe anekdota për përpjekjen tonë të biznesit, udhëtimet tona ndërkombëtare, miqësinë tonë të thellë dhe vendosmërinë për sukses. Por gjithashtu, ne ishim të hapur për të shkruar një libër biznesi nëse do të vinte kjo mundësi. Pastaj një ditë, në dhjetor të vitit të kaluar, një mik i ngushtë na referoi një botues i cili ishte në kërkim të ekspertëve në temën e menaxhimit të kohës. Kjo temë ishte mjaft e bukur sepse nga njëra anë ne kishim zhvilluar strategji të shkëlqyeshme të menaxhimit të kohës brenda karrierës sonë të mëparshme në korporatë, në mënyrë që të qëndronim në krye të ngarkesës së punës. Unë, për shembull, u bëra shumë e aftë para kompjuterit kur pata një punë si Menaxhere e Çmimeve; me qindra llogaritje në dorë për të përpunuar çdo ditë.

Nga ana tjetër, sapo kishim përfunduar zhvillimin e një Quiz-i dhe një  manuali të vogël për menaxhimin e kohës. Lexuesit tuaj janë të mirëseardhur për të marrë zhvilluar kucin këtu.https://compagneur.com/time-management-quiz/

Botuesi ishte entuziast rreth nesh dhe qasjes sonë dhe kështu filluam për të shkruar librin. Të shkruash një libër së bashku është vërtet sfiduese. Ne kemi stile të ndryshme dhe është e nevojshme të përcaktohet struktura së pari në detaje të shkëlqyera. Meqenëse misioni ynë është të ofrojmë përmbajtje të cilat janë praktike, ne vendosëm ta ndajmë librin në dy pjesë: një pjesë duke folur  në mënyrë teorike për kohën në përgjithësi dhe natyrisht duke mbuluar metodat e njohura si Pareto ose Eisenhower.

Lilli: Pjesa e dytë është e bazuar në përvojën tonë dhe mënyrën se si e menaxhojmë kohën. Ne kemi krijuar 26 kapituj në bazë të alfabetit gjerman: çdo letër mbulon një temë për shembull M = mbledhje. Brenda kapitujve ne japim këshilla të zbatueshme për punonjësit, sipërmarrësit dhe pronarët e bizneseve në lidhje me temën përkatëse. Duke përdorur shembullin e mbledhjes, ne po flasim rreth asaj se si të punësuarit mund të trajtojnë takimet me më shumë kohë efikase apo sa e rëndësishme është nga pikëpamja e një pronari  biznesi që të ketë kohë takimesh efikase. Për ne ishte e rëndësishme për të siguruar mendim prapa Compagneur. Programi ynë i stërvitjes Compagneur (u ofrohet punonjësve = Compa dhe sipërmarrësve = neur) ndërthur strukturën e botës së korporatave dhe shpirtin e sipërmarrësit duke siguruar  trajnime për karrierën  dhe zhvillim të biznesit për individët. Nga ana e botuesit libri do të ofrohet si libër për tu futur në kurrikulat e universitetit gjithashtu .

Maike Benner dhe Lilli Rohde: Covid-19/ Skenarët e përshtatjes mund të ndihmojnë bizneset të rimëkëmben 2

Ne jemi shumë krenarë për këtë dhe presim që të marrim reagime nga studentët. Libri ynë u langua në 9 maj në versionin e tij print, eBook dhe audio. Për momentin është në dispozicion në gjermanisht , por ne po mendojmë ta përkthejmë në anglisht dhe kush e di ndoshta  edhe shqip? (Qesh).

Libri gjendet në Amazon në këtë link- https://www.amazon.de/Tatort-Zeitmanagement-Zeitdieben-rausholst-Produktivit%C3%A4t/dp/3965833715

Ju keni udhëtuar në shumë vende dhe keni qenë dy herë në Shqipëri vitet e fundit. Cilat janë përshtypjet tuaja për vendin tonë?

Lilli: Ne e deshëm menjëherë Shqipërinë dhe njerëzit aty sapo erdhëm, u pritën me aq shumë dashuri, çiltërsi dhe kuriozitet. Kur erdhën për herë të parë në Shqipëri në 2018 si pjesëmarrëse dhe folëse të një konference, u penduam menjëherë që nuk kishim planifikuar për disa ditë shtesë për të njohur më mirë vendin. Por ajo që pamë dhe përjetuam vetëm në Tiranë, ishte e mjaftueshme për të na bindur që të ktheheshim dhe ta zgjasnim vizitën tjetër. Ajo që na pëlqeu për Tiranën ishte historia e saj, e kaluara e saj e gjallë, përzierja e kulturave dhe kuzhinave. Një turne në qytet përmes Tiranës na tregoi anët e panjohura të historisë.

Maike: Të ktheheshim një vit më vonë – përsëri për biznes – ne u mrekulluam kur pamë se sa ishte përmirësuar niveli i anglishtes dhe mikpritja brenda një viti. Ne mund të ndiejmë pasionin dhe vullnetin e fuqisë së të gjithë shqiptarëve për të krijuar një të ardhme të re dhe të frytshme për ta dhe familjet e tyre. Këtë herë patëm mundësinë që të kalonim disa ditë në Durrës në plazh, eksperiencë pas së cilës u rekomandojmë familjeve dhe miqve tanë që të planifikojnë udhëtimet e tyre të ardhshme për pushime në Shqipëri. Me një makinë me qira ne eksploruam më shumë pjesë të vendit dhe u nisëm për në Prizren në Kosovë. Ne me të vërtetë presim  e shpresojmë që të kthehemi së shpejti.

 

Më poshtë do të gjeni intervistën në versionin anglisht dhe origjinal dhënë për Star Business

 

Adaption scenarios can help businesses win the COVID-19

By Fatima Gorezi

Lilli Rohde and Maike Benner are business strategists, consultants,  international speakers, and authors. They are the founders of Mal!sh, an international business consulting and coaching company based in Frankfurt Germany. In this interview for Star Business magazine, they tell more about their entrepreneurial journey but also share some practical details on how they left the corporate world to start their own business. Recently, the authors of a book on time management, they show how to understand and respond to the crisis after coronavirus lockdown. A reality not only in Germany but in all Europe. As visitors for two years in a row in Albania, Maike and Lilli are enthusiastic as they talk about the hospitality and openness of the Albanian soul which they have appreciated and loved instantly.

When did you first come up with the idea for your business “MaL!sh”?  Your company has an interesting name, what does it stands for?

Lilli: To start our own business was always on our minds. We have acquired useful knowledge and experience which we want to share. Feedback after coaching, training, and mentoring during our professional paths were always extremely positive and have served to encourage us. To challenge processes and structures and to come up with ideas for improvement and to initiate their implementation was, and is, part of our character.

Maike: We both needed a change in our lives and were convinced that the timing was never as good as now to make a change to our goals – no matter how big or small. We chose MaL!sh as our company name as a combination of our first name letters and because it is an attitude to life that describes us and our values best. The origin of this Arabic saying is not to dwell in the past or focus on things that went wrong and that you cannot change. For us and our company values this means instead to take the past as an asset that formed you which you should use to shape your own future. Learn from the past – Live now – Form the future.

How do you help entrepreneurs and professionals to change their lives?

Lilli: We are living and leading by example. We are convinced that every entrepreneur and professional should live their dream: means to start and have a successful business or a fulfilling and growing career. We believe that this is what every person deserves. Most of the people waste their time in jobs, with companies or businesses they don´t like and which are not fulfilling them. We also have been in these stages in our lives but after breaking the chain we know that everybody should thrive to reach his or her top level. Sometimes an external “kick in the …” is needed and a helping hand to guide clears the road. And this is exactly where we come into the game. We support our clients, whether they are companies, entrepreneurs or employees in internal processes (finding the Why, team training, intercultural topics, tools and systems, digitization), marketing and branding (messaging, Avatar customers, Social Media channel selection and strategic planning) and Sales processes from prospecting to follow up.

You are best friends and business partners. How would you describe your business relationship?

Maike: MaLish is a result of combining our strength in all aspects. We keep ourselves accountable, are creative, have fun in business and in our private lives and if we discuss a topic or customer with controversy, we always manage to come up with a solution that incorporates both views.

A lot of people say that it is much easier for us because it’s the two of us, but what is not seen: to have such a great friendship and run a business together is daily work and finding compromises.

Lilli: Open and honest communication and trust is key to run a business together and keeping the friendship. Luckily, we have built our friendship first and have proven to one another that we can rely on each other in every situation and challenge. These private experiences made us go the business step. We are the proof that female empowerment can really work.

Maike Benner dhe Lilli Rohde: Covid-19/ Skenarët e përshtatjes mund të ndihmojnë bizneset të rimëkëmben 3

Why and how did you find your passion for empowering people in business?

Lilli: Our vision to start our own business and company MaLish was driven by the fact that we saw so many wrong decisions made by our former employer which for us were so obvious, but we had no power to change them. So, we want to empower people to see their business from another view point and avoid wasting time and money and really focus on what will bring them further. We are always telling our consulting and coaching customers the truth –although it is not always comfortable.

Maike: We highly believe in the power of combining the advantages and knowledge of the corporate world and entrepreneurs. Which we provide with our Coaching program Compagneur. After working with us our customers have tools, systems, processes which are customized and really work for their business. Our self-claim is to empower our customers to think out of the box, to evaluate their business and opportunities realistically and what is more important to take action, of course together with us😊.

What is happening on a global scale with businesses due to COVID-19 and especially in Germany and Europe? How do you see the situation?

Maike: The current situation is challenging for all of us. For the first time ever all businesses,in all industries and all countries are affected and the decline in world GDP and globalization will be declining substantially. That is the bad news: we are in a crisis.

The good news is that economic contractions can prove to be opportunities to gain new clients, boost sales, differentiate yourself and your company in the marketplace, and take market share.

Is goes without saying that the first moment of shock is great and many people will suffer health-wise and economically as millions of people are out of work, companies filing for bankruptcy, and entire industries disappearing.

Yet even thoughwe’re enduring a lot of uncertainty – it is also a time to learn and use specific strategies to turn the tide. While things are tough, you should begin to find creative solutions to work from home, be productive, adjust your strategies and products and focuson your goals.

To give you an example: For over two months we had been working on a workshop concept for LinkedIn training with three consecutive levels, all based on offline presence in Frankfurt. That we had to abandon and take the series online within days.

Lilli: How you respond to tough times will determine how you come through this.One of the biggest challenges most people face these weeks is their tendency to keep comparing the current situation with yesterday’s and wishing for it to return. The only thing that works, though, is concentrating on the future and forgetting the past. Remember how we earlier talked about the meaning of our company name Malish? – Learn from the past – Live now – form the future.

Tough times require you to get more disciplined in how you handle your day to day life. Remember, you have always gotten through tough times. You will survive, the question is will you come out better or worse this time around?

Currently you have written a book about time management. Tell us a little bit more about the subject?

Maike: Yes, the book project is one of a kind. We had been thinking to write a book for some time. Our initial “plan” was to “one day” write a book about our personal MaLish journey, full of stories and anecdotes about our business endeavor, our international travels, our deep friendship and determination to success. But also, we were open to write a business book if the opportunity came along. Then one day, in December of last year, a close friend referred us to a publisher who was looking for experts on the topic of time management. This topic fitted in very nicely because on the one hand we had developed great time management strategies within our former corporate career in order to stay on top of the workload. I, for example, became very skilled in front of the computer when I had a job as Pricing Manager with hundreds of calculations to process manually each day.

On the other hand, we had just finished developing a quiz and little workbook on time management. Your readers are welcome to take the quiz(https://compagneur.com/time-management-quiz/).

The publisher was enthusiastic about us and our approach and so we started to write the book. To write a book together is really challenging. We have different styles and needed to define the structure first in great detail. As our mission is to provide content which in implementable, we decided to divide the book in two parts: one theoretical talking about time in general and of course covering the well-known methods like Pareto or Eisenhower.

Lilli: The second part is based on our experience and the way we handle our time management. We have created 26 chapters based on the German alphabet: every letter covers a topic for example M = Meeting. Within the chapters we are giving implementable tips for employees, entrepreneurs and business owners related to the corresponding topic. Using example of Meeting, we are talking about how employees can handle Meetings more time efficient or how important it is from the view of a business owner to have time efficient Meetings. For us it was important to provide the Compagneur mindset behind. Our coaching program Compagneur (approaching employees= Compa and entrepreneurs=neur) combines structure of the corporate world and the entrepreneur spirit providing career coaching and business development for individuals. From the publisher’s side the book will be provided as learning book to universities as well. We are very proud of this and looking forward to receiving feedback from student. Our book was launched May 9th as hard cover, eBook and audio. Find the book here https://www.amazon.de/Tatort-Zeitmanagement-Zeitdieben-rausholst-Produktivit%C3%A4t/dp/3965833715

For the time being available in German but we are thinking to translate into English and who knows maybe shqip? (Laugh)

You have travelled to many countries and have been to Albania twice in recent years. What are your impressions of our country?

Lilli: We instantly loved Albania and the people as we were welcomed and hosted with so much love, openness, and curiosity. When we first came to Albania in 2018 as participants and speakers to a conference, we regretted immediately that we hadn’t planned for some extra days to get to know the country better. But what we saw and experienced in Tirana alone was enough to convince us to come back and extend the next visit. What we like about Tirana was its right history, it’s vivid past, its mix of cultures and cuisines. A city tour through Tirana showed us unknown sides of history.

Maike: Coming back one year later – again for business – we were amazed to see how much the level of English and the hospitality had improved within one year. We can feel the passion and will power of all Albanians to create a new and fruitful future for them and their families. This time we had the opportunity to spend some days in Durres at the Beach, after which we recommend to all our families and friends, to plan their next vacation trips to Albania. With a rental car we explored more parts of the country and drove to Prizren in Kosovo. We are really looking forward to coming back hopefully soon.

PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu